Bienvenidos al blog

Bienvenidos al blog

martes, 24 de marzo de 2015

El Servei de Salut crea la Unitat de Lesionats Medul·lars a l’Hospital Sant Joan de Déu

imagen















El Servei de Salut de les Illes Balears ha creat la Unitat de Lesionats Medul·lars (ULM) a l’Hospital Sant Joan de Déu, destinada a atendre les persones que pateixen danys a la medul·la espinal com a conseqüència d’un traumatisme o d’una malaltia degenerativa. Amb aquest nou servei s’evitarà que aquest tipus de pacients —que a les Illes Balears són gairebé set-cents— s’hagin de desplaçar a la Península per fer el seguiment de l’afecció. D’aquesta manera rebran un suport integral (físic, psíquic i social) continuat i centralitzat.

"A les Illes Balears hi ha gairebé set-centes persones amb lesions medul·lars"
"Evitarà que aquest tipus de pacients s’hagin de desplaçar a la Península per fer el seguiment de l’afecció"

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, acompanyat pel gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma, Joan Carulla, ha presentat la ULM en aquest centre de la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears. Els han acompanyat el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs; el director mèdic de Sant Joan de Déu, Nicolau Flaquer; el president de l’Associació Balear de Persones amb Discapacitat Física (ASPROM), Manuel Zafra, i el president d’Asociación de Lesión Medular y Grandes Discapacidades Físicas de las Islas Baleares (ASPAYM), Maties Bosch.
La ULM té previst iniciar l’activitat amb dos-cents pacients durant el primer any i ampliar l’atenció de manera progressiva. Aquests pacients necessiten que se’ls faci un control i un seguiment correctes per mitjà de revisions periòdiques (dues durant el primer any, i a partir del segon, anuals o biennals) i un contacte directe amb el centre especialitzat perquè puguin resoldre dubtes i problemes de salut, ja que les lesions medul·lars poden tenir com a conseqüència problemes relacionats amb la pèrdua parcial o completa del control motor o de la sensibilitat; en els casos més greus fins i tot poden quedar afectats la regulació de l’intestí, la bufeta, la respiració, el ritme cardíac i la tensió arterial.
La ULM consta d’una àrea d’hospitalització i una àrea de consultes externes. Hi treballen un metge especialista en medicina física i rehabilitació, un metge especialista en urologia, un fisioterapeuta, una infermera per a l’Àrea de Consultes Externes, un equip d’infermeria per a la Unitat de Neuroreha­bilitació, un terapeuta ocupacional, un logopeda, un psicòleg i un treballador social.
L’Àrea d’Hospitalització consta d’habitacions individuals, banys adaptats, menjador i sala d’estar, zona de gimnàs monogràfic de neurorehabilitació i piscina d’hidroteràpia. A més, disposa d’una àrea d’observació monitorada, sistemes mecànics i elèctrics per facilitar els canvis de postura i evitar les úlceres per pressió, i tractaments avançats de cicatrització de les ferides. L’Àrea Quirúrgica disposa d’una sala d’operacions amb equipament per a intervencions d’ortopèdia i de traumatologia per al tractament de la mà tetraplègica o de l’espasticitat (tensió o rigidesa als músculs).
L’Àrea de Consultes Externes consta d’una consulta monogràfica de la lesió medul·lar i neurorehabilitació (seguiment de pacients crònics); una consulta d’espasticitat (infiltració de la toxina botulínica); una d’urologia, una d’infermeria i una altra de psicologia, i una unitat de neurofisiologia, una de biomecànica i una altra de treball social.
Per una altra banda, la ULM disposa de quatre àrees de tractament:
1.Fisioteràpia: gimnàs terapèutic amb lliteres hidràuliques individuals de tractament i electroteràpia, sala de reeducació funcional de la marxa, zona d’electroestimulació, i hidroteràpia amb piscina terapèutica per a pacients ingressats i ambulatoris.
2.Teràpia ocupacional: zona d’entrenament de les activitats de la vida diària, àrea d’entrenament de cadira de rodes a interiors i exteriors i sala per elaborar ortesis.
3.Zona de logopèdia: treball respiratori, retirada de traqueotomia i treball d’adaptacions per a la comunicació.
4.Zona de psicologia: consulta per a la valoració i el tractament psicològics.
L’Hospital Sant Joan de Déu de Palma té subscrit un conveni marc de col·laboració amb un dels centres de referència de lesionats medul·lars d’Espanya, la Fundación del Hospital Nacional de Parapléjicos para la Investigación y la Integración(Toledo, Castella – la Manxa). L’objecte del conveni és participar en programes de formació específics per a professionals en l’àmbit de la lesió medul·lar, participar i col·laborar en la recerca preclínica i establir aliances sobre l’abordatge de les lesions medul·lars.

Fuente: http://www.ibsalut.es

No hay comentarios: